Нестеренко С.А. Новітні тенденції у методологічних підходах щодо оцінки продовольчої безпеки країни

С.А. Нестеренко,

д-р екон. наук, професор

Таврійський державний агротехнологічний університет

 

НОВІТНІ ТЕНДЕНЦІЇ У МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДАХ ЩОДО ОЦІНКИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ

 

В статті обґрунтовано соціально-економічну й геополітичну сутність продовольчої безпеки з точки зору її багаторівневості. Проаналізовано особливості продовольчої безпеки у рівневому – просторовому вимірі й досліджено основні критерії її оцінки.

Ключові слова. агропродовольчий ринок, продовольча безпека, забезпечення, життєдіяльність людини, продукти харчування, зовнішнє середовище

 

Бібліографічний список: 1. Власов В. Пріоритетні проблеми агропродовольчого розвитку/ В.Власов // Економіка України. ? 2009. ? № 3 (532). ? С. 75-80. 2. Державний комітет статистики України Режим доступу: http//www.ukrstat.gov.ua/ 3. Державна цільова програма розвитку українського села на період до 2015 року [Електронний ресурс] ? Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/l 158-2007-%D0%BF 4. Закон України «Про основи національної безпеки України» від 19.06.2003 № 964- IV (Редакція станом на 07.08.2015) [Електронний ресурс] ? Режим доступу: zakon.rada.gov.ua/go/964-15. 5. Кропивко М.Ф. Методичний підхід до формування організаційно - економічного механізму державної підтримки розвитку сільського господарства / М. Кропивко // Економіка АПК № 11. ? 2006. ? С.8-11. 6. Кленнерт К. Продовольственная безопасность и полноценное питании Ответы на глобальные вызовы / К. Кленнерт // [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www3.giz.de/imperia/md/ content/antemet2008/portaliz/umweltundemaehrung/mssianfhs-reader.pdf. 7. Лайко П.А., Бабієнко М.Ф., Бузовський Є.А. Продовольча безпека в Україні й світі / П.А.Лайко, М.Ф. Бабієнко, Є.А.Бузовський // Економіка АПК. ? 2004. ? № 9. ? С. 8-14. 8.Месель-Веселяк В.Я. Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. / В.Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. ? 2005. ? № 6. 9. Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки України, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1379 10. Пасхавер Б.И. Сучасний стан продовольчої безпеки / Б. И.Пасхавер // Економіка України ? 2006. ? № 4 с.43-50. 9. Официальный сайт Министерства экономики Украины: http//www.me.gov.ua/ 11. Саблук П.Т. Аграрна реформа: стан і напрями розвитку / П.Т. Саблук // Економіка АПК. ? 2000. ? № 4. – С. 6-8. 12. Стратегия економічного і социального розвитку України (2004 ? 2015 роки) 13.„Шляхом Європейської інтеграції’’ / Авт.кол.: A.C. Гальчинський, В.М. Геєць та ін.; K.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. ? 416 с. 14. Україна займає 52-е місце в Глобальному індексі продовольчої безпеки [Електронний ресурс] ? Режим доступу: http://ukrseeds.org.ua/ukraїinazaimae-52-e-mistse-v-globalnomu-indeksi-prodovolchoї-bezpeki

 

С.А. Нестеренко Новейшие тенденции в методологические подходы к оценки продовольственной безопасности страны. В статье обосновано социально-экономическую и геополитическую сущность продовольственной безопасности с точки зрения ее многоуровневости. Проанализированы особенности продовольственной безопасности в уровневом пространственном измерении и исследованы основные критерии ее оценки.

Ключевые слова: агропродовольственный рынок, продовольственная безопасность, обеспечение, жизнедеятельность человека, продукты питания, внешняя среда

 

S.A. Nesterenko. Latest trends in methodological approaches to assess food security. The need for food security as a component of economic security arises in connection with the protection of public interest, such as social stability, meet the nutritional needs independence from imports, the development of domestic production of food products, the creation of reserve stocks to stabilize food security. The main criteria of food security is the ability of countries to provide the population with food at complete self-sufficiency. In accordance with the strategic directions of development of agriculture of Ukraine till 2020 the aim of the development strategy of the agricultural market and its infrastructure is to develop effective mechanisms of agricultural products and processed products, providing expanded reproduction of production, timely supply and effective implementation of marketing channels, and availability and adequacy of food for all the population. This strategic objective is ensuring food independence for certain products, namely achieving a safe ratio between the volume of imports of a particular product in kind and capacity of its domestic market. Considering it extremely important to establish a national model of food security, which should contribute to providing the population with safe and quality food, stability of domestic food production, the amount of which would be sufficient to ensure food independence on conditions for access to the consumption of the vast majority of even the richest segments of population.

Keywords: agri-food market, food safety, security, human activity, food, environment

 

Завантажити в pdf




Оновлено: 8-11-2017, 22:51