Абрамик М.І. Споживання та забезпечення продукцією тваринного походження населення українив контексті підвищення ефективності галузі

Абрамик М І.

 канд. с.-г. наук,

Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН

 

СПОЖИВАННЯ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКЦІЄЮ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИВ КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ГАЛУЗІ

 

В статті охарактеризовано динаміку балансу м'яса та м'ясних продуктів, а також проаналізовано аналіз видового балансу м'яса в розрізі за основними його видами. Здійснено аналіз динаміки балансу молока та молочних продуктів, а також яєць та яєчних продуктів.Автором визначено індекси виробництва основних видів продукції тваринництва, зокрема м'яса (у забійній вазі), молока, яйця, вовни, меду по всіх категоріях господарств, а також у їх розрізі: господарств населення та сільськогосподарських підприємств. Охарактеризовано генетичний і фактичний потенціал сільськогосподарських тварин і птиці в Україні.

Ключові слова: споживання, продукція тваринництва, ефективність.

 

Бібліографічний список: 1. Азізов С. П. Деякі питання організації та підвищення ефективності тваринництва / С. П. Азізов // ЕкономікаАПК. – 2011. – № 4. – С. 12-15. 2. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України: Статистичний щорічник /[ заред. Н.С. Власенко]. – К. :Державнаслужбастатистики, 2013. – 56 с. 3. Бовсуновський В.В. Особливості розвитку ринку продукції тваринництва в Україні / В.В. Бовсуновський // Науковотехнічний бюлетень ІТ НААН - 2012. - № 108. -С. 29- 36. 4. Бойко В. І. Ринок м’яса: світові тенденції регіонального розвитку виробництва / В.І. Бойко, Л. В. Мамчур // ЕкономікаАПК. – 2011. - № 1. – С. 145-148. 5. Лихопій В.І. Шляхи підвищення конкурентоспроможності виробництва продукції тваринництваваграрнихпідприємствах / В. І. Лихопій // НауковіпраціПолтавськоїдержавної аграрноїакадемії. Вип. 3. – Т. 2. Економічні науки. – Полтава: ПДАА. – 2011. – С. 311-314. 6 Офіційний сайт Державного комітету статистики України [ Електронний ресурс]. - Режим доступу: http//www.ukrstat.gov.ua 7. Продовольчий комплекс України: стан і перспективи розвитку / Л.В.Дейнеко, А.О.Коваленко, П.І.Коренюк, Е.І.Шелудько; Заред. Б.М.Данилишина. - К.: Наук. Думка. - 2007. - 276с. 8. Розвиток аграрного виробництва як передумова забезпечення продовольчої безпеки України/ [Жаліла Я.А., Собкевич О. В., Русан В. М. та ін.]; за ред. Жаліла Я.А.. - К.: НІСД, 2011. - 39 с. 9. СахацькийМ. П. Проблемивідродженнясільськогогосподарства: монографія / М. П. Сахацький– К.: ІАЕУААН, 2000. – 304 с. 10. Сегеда С. А. Оцінка споживання основних продовольчих продуктів в Україні / С.А. Сегеда // Збірник наукових праць ВНАУ. – 2012. – №3 (69). – С. 195-199. 11. Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 року /за ред. Ю.О. Лупенка, В.Я. Месель-Веселяка - К.: ННЦІАЕ, 2012. — 182 с.

 

Абрамик М. И. Потребления и обеспечение продукции животного происхождения населения украиныв контекст повышения эффективности отрасли. В статье охарактеризованы динамику баланса мяса и мясных продуктов, а также проанализированы анализ видового баланса мяса в разрезе по основным его видам. Осуществлён анализ динамики баланса молока и молочных продуктов, а также яиц и яичных продуктов. Автором определены индексы производства основных видов продукции животноводства, в частности мяса (в убойном весе), молока, яйца, шерсти, мёда во всех категориях хозяйств, а также в их разрезе: хозяйств населения и сельскохозяйственных предприятий. Охарактеризованы генетический и фактический потенциал сельскохозяйственных животных и птицы в Украине.

Ключевые слова: потребление, продукция животноводства, эффективность.

 

Abramyk M.I. Consumption and software animal products ukrayinyv population increase the efficiency of context. Ensure food products of the population of Ukraine - the main task of the development of the agricultural sector and its processing industries. Therefore, the branch development of the production of food products in Ukraine is closely connected with the soil-climatic conditions of cultivation of both crop and livestock production in particular. The majority of large livestock farms disbanded into smaller, and sometimes even a lot of agricultural companies abandoned the development of this industry. Therefore, the work of scholars and practitioners should be directed towards improving not only content, including mechanization and automation of all production processes, but also to recommend ways of improving the productivity of animals in the process of reducing the number of animals and replacing it with a higher quality in terms of performance breeds. This will not only reduce the monetary cost of maintaining one scotoma, but will also provide high-quality reproduction of the herd that will allow you to obtain considerably more products than it currently is Ukraine, and of its individual enterprises. The article describes the dynamics of the balance of meat and meat products, and analyzes the analysis of specific balance of meat in terms of the major species. The analysis of the dynamics of balance of milk and dairy products, and eggs and egg products. The author defines the indices of production of major livestock products, particularly meat (slaughter weight), milk, eggs, wool, honey in all categories of farms, as well as in the context of: farms and agricultural enterprises. Described and the actual genetic potential of farm animals and poultry in Ukraine. In a General conclusion it should be noted that the problems of livestock production during the study period, and must be tackled comprehensively and systematically. This is the main task of the sector today and in the future. The level of genetic potential of efficiency of agricultural animals is an important factor, which tend in practice to go all production workers engaged in these activities. Genetic the level of productivity of farm animals helps to focus in practice on the possible achievements in dalness work. Thus, increased productivity is the main direction of solution of full provision and supply of the population of Ukraine and its implementation must happen comprehensively and systematically, including both research proposals and the experience of other countries. Of course, this process is lengthy and resource-intensive, but in the end the effect as a whole will outpace the cost of production.

Key words: consumption, animal production, effectiveness.

 

Завантажити в pdf




Оновлено: 9-11-2017, 22:10