Лещенко Л.О., Сєвідов В.П. Сучасний стан та тенденції розвитку овочівництва в Україні

Л.О. Лещенко, В.П. Сєвідов,

аспіранти

Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва

 

СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОВОЧІВНИЦТВА В УКРАЇНІ

 

У статті розглянуто сучасний стан та визначено основні тенденції розвитку овочівництва України. Визначено, що за останні роки в Україні майже при незмінних площах виробництва, завдяки підвищенню врожайності, валовий збір овочів збільшився в півтора рази внаслідок запровадження сучасних технологій виробництва овочів. Відзначимо, що серед усіх причин, які стримують вітчизняне овочівництво, найвагомішою є імпорт закордонних овочів, які мають набагато нижчу собівартість. Наступною причиною можна назвати цінову політику в країні, пов’язану з виробництвом овочів. Для подолання негативних тенденцій в розвитку овочівництва необхідно посилити державне регулювання ринкових відносин, підвищити ефективність використання ресурсів.

Ключові слова: овочівництво, ринок овочевої продукції, виробництво овочевих культур, врожайність, технології.

 

Бібліографічний список: 1. Горпинюк С.А., Вдовенко С.А. Стан і перспективи розвитку овочівництва в умовах Лісостепу правобережного [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/31_ PRNT_2010/ Economics/ 60353.doc.htm. 2. Дані офіційного сайту Держкомстат України, 2010 - 2014 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/. 3. Кучеренко Т. Мировое производство овощей и картофеля /Т. Кучеренко // Овощеводство. – 2014. –№ 3. – С.18-23. 4. Сухий П.О, Заячук М.Д. Сучасний стан та перспективи розвитку овочівництва в Україні Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Серия География. – Т. 25 (64). – 2012. № 3. – С. 38-48. 5. Яковенко К.І. Овочівництво України на порозі 21 ст. // Вісник аграрної науки. – 2012. – № 8.

 

Л.А. Лещенко, В.П. Севидов. Современное состояние и тенденции развития овощеводства в Украине. В статье рассмотрено современное состояние и определены основные тенденции развития овощеводства Украины. Определено, что за последние годы в Украине почти при неизменных площадях производства, благодаря повышению урожайности, валовой сбор овощей увеличился в полтора раза вследствие внедрения современных технологий производства овощей. Отметим, что среди всех причин, которые сдерживают отечественное овощеводство, весомой является импорт иностранных овощей, которые имеют более низкую себестоимость. Следующей причиной можно назвать ценовую политику в стране, связанную с производством овощей. Высокие цены на топливо, минеральные удобрения, семена, средства химической защиты растений, машины и оборудование приводят к повышению себестоимости отечественной продукции. Для преодоления негативных тенденций в развитии овощеводства необходимо, прежде всего, усилить государственное регулирование рыночных отношений, повысить эффективность использования ресурсов, расширить государственную помощь хозяйствам.

Ключевые слова: овощеводство, рынок овощной продукции, производство овощных культур, урожайность, технологии.

 

L.O. Leshchenko, V.P.Sevidov. The current state and trends of vegetable production in Ukraine. The article reviews the current state and the main trends of Vegetables of Ukraine. Vegetable crop sector as agriculture is engaged in growing vegetables and vegetable is an important part of the complex of our country. Determined that in recent years in Ukraine is almost constant in the areas of production, by increasing productivity, gross harvest of vegetables increased by half. This was facilitated by the introduction of modern technologies of vegetable production on the basis of applications, primarily high-performance varieties and hybrids, effective crop protection chemicals, saving modern irrigation systems. Note that all causes that hinder domestic vegetable growing, most significant is the import of foreign vegetables that have a much lower cost. Another reason is pricing in the country related to the production of vegetables. High prices for fuel, fertilizer, seed, chemical plant protection equipment, machinery and equipment led to higher cost domestic products. In general, the current market vegetable production requires established channels of sales, own outlets and networks both within the country and abroad. In order to overcome the negative trends in the development of vegetable, it is necessary, first, to strengthen state regulation of market relations, increase resource efficiency, to expand state aid farms. The state can regulate the market through pricing and credit and tax policies, and by creating the right conditions for strengthening material-technical base of farms, improving the tax system and other aspects of the system of market regulation in order to strengthen the desire for Investment and Development of STP.

Key words: vegetable, market vegetable production, vegetable production, productivity, technology.

 

Завантажити в pdf




Оновлено: 9-11-2017, 21:56