Підлужна О.Б., Федуняк І.О. Конкурентостійкість підприємств: ознаки та умови виникнення 

УДК 658.821:334.72

DOI: 10.31359/2312-3427-2019-4-2-42

 

О.Б. Підлужна, канд. геогр. наук

доцент кафедри економіки підприємства

І.О. Федуняк, канд. екон. наук

доцент кафедри економіки підприємства

ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»

 

КОНКУРЕНТОСТІЙКІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ОЗНАКИ

ТА УМОВИ ВИНИКНЕННЯ

 

  В статті систематизовано підходи до визначення сутності  «конкурентостійкість». Приділено увагу аналізу «конкуренція» та «конкурентостійкості». Узагальнено зміст даних понять.

Ключові слова. Конкуренція, конкурентоспроможність, конкурентоздатність, конкурентостійкість, підприємство, система, цінність, середовище.

 

Бібліографічний список.

  1. 1. Булах І.В., Надтока Т. Т. Конкурентостійкість підприємства як економічне поняття та його значення в галузі зв’язку. Наукові праці ДонНТУ. Серія економічна, 2004. Вип. 80. С. 156–161.
  2. Гудзинський О. Д., Судомир С. М., Гуренко Т. О. Управління формуванням конкурентоспроможного потенціалу підприємств (теоретико-методологічний аспект): :[монографія]. К. : ІПК ДСЗУ, 2010. 212 с.                               
  3. Гудзинський О. Д., Судомир С. М., Гуренко Т. О. Менеджмент підприємницької діяльності: навч. посібник. К.: ІПК ДСЗУ, 2010. 321 с.
  4. Гудзинський О. Д., Нестеренко С. А. Формування результативної системи управління конкурентоспроможністю підприємств: методологічний аспект: [монографія]. «Ліга-Прес». Львів, 2014. 420 с.
  5. Горбатов В. М. Конкурентоспособность и циклы развития интегрированных структур бизнеса. Х. : ИД «ИНЖЕК», 2006. 592 с.
  6. Дикань, В. Л. Реформирование экономики Украины и конкурентоустойчивость предприятий. Х. : Основа, 1997.
  7. Yermakov, O. Yu. and Sudomyr, M. R. (2019), Orhanizatsijno-ekonomichnyj mekhanizm zrostannia konkurentostijkosti sil's'kohospodars'kykh pidpryiemstv [Organizational and economic mechanism of growth of competitive resistance of agricultural enterprises], CB "Komprint", Kyiv, Ukraine.
  8. Оберемчук В. Ф. Стратегія підприємства : короткий курс лекцій. К. : МАУП, 2000. 128 с.
  9. Пономарьова М.С. Конкурентостійкість сільськогосподарських підприємств як запорука стратегічного економічного розвитку. Вісник ХНАУ. Cерія “Економічні науки». 2016. № 1. C. 285 - 295. – 398 с
  10. Пономаренко В.С., Тридід О.М., Кизим М.О. Стратегія розвитку підприємства в умовах кризи [Текст]: [монографія].  Х. : ІНЖЕК, 2003. – 328 с.
  11. Тридід О.М. Комплексна оцінка конкурентного статусу підприємства. Економіка розвитку. ХНЕУ, 2002. № 2 (22). С. 75-76.
  12. Судомир М. Р. Організаційно-економічний механізм зростання конкурентостійкості сільськогосподарських підприємств: дис.... канд. економ. наук: 08.00. 04 [Електронний ресурс]. / Марія Романівна Судомир. 2017. Режим доступу до ресурсу: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/6136.
  13. Судомир М. Р. Організаційно-економічний механізм зростання конкурентостійкості сільськогосподарських підприємств: дис.... канд. економ. наук: 08.00. 04 : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. : спец. 08.00. 04 "Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)" / Судомир Марія Романівна – Мелітополь, 2017. 23 с.
  14. Судомир М.Р. Конкурентостійкість як економічна категорія. Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки, 2016. № 2. С. 210–215.                                     
  15. Судомир С. М. Теоретико-методологічні підходи визначення сутності поняття «Конкурентоздатність» в економічній літературі. Агросвіт, 2010. № 17. С. 36–37.
  16. Фатхутдинов Р.А. Стратегический маркетинг: Учебник. М.: ЗАО «Бизнес-школа «Интел-Синтез», 2000. 640с.
  17. Рябуха М.С. Конкуренція як категорія ринкових відносин та конкурентоспроможність як предмет наукових досліджень / М.С. Рябуха, А.Є. Цицоріна // Вісник ХНАУ. Серія: економіка АПК і природокористування. – Харків: ХНАУ 6(2007): 96-100.
  18. Пономарьова М. С. Інструменти маркетингу в умовах зростання конкурентних переваг агробізнесу / М. С. Пономарьова, Н. О. Єфремова, О. П. Нагорнюк // Вісник ХНАУ. Серія Економічні науки. № 1. 2018. - C. 247-256
  19. Іртищева І.О. Стратегічне антикризове управління як основа підвищення конкурентоспроможності національної економіки / І.О. Іртищева, Т.В. Стройко // Глобальні та національні проблеми економіки. – 2015. – № 3. – С. 146-149.
  20. Іртищева, І. О. Підвищення конкурентоспроможності регіонів на інноваційній основі / І. О. Іртищева // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. "Регіональний розвиток України: проблеми та перспективи". – К., 2009. – С. 101–103

 

Подлужная О.Б., Федуняк И. А. Конкурентостойкость предприятий: признаки и условия возникновения. Проанализировав различные подходы ученых о сущности понятия «конкурентостийкисть» можем сделать вывод, что данная категория мало исследуемой, суть которой сводится к: способности обеспечить, удержать и расширить нишу предприятия на рынке под действием дестабилизирующих сил; стабильного положения на рынке; динамического характера; обеспечение предприятию устойчивости и способности противостоять дестабилизирующему влиянию окружающей среды.

С выше сказанного следует, что сущность толкования «конкурентостийкисть» нуждается в уточнении. В основу уточнения данной категории мы считаем необходимым положить требования следующих основных принципов как: сущностной полноты и системности. Согласны с профессором Гудзинский А.Д., который считает, что организационная взаимодействие конкурентоспособности и конкурентоспособности может способствовать обеспечению конкурентоустойчивости социально - экономических систем.

Поддерживаем позицию и Пономаревой М. С., которая конкурентостийкисть сельскохозяйственных предприятий как залог стратегического экономического развития рассматривает, как способность субъекта хозяйственной деятельности действовать в условиях рынка, иметь возможность, желание и преимущества к быстрому реагированию в условиях изменений социально-экономического развития, адаптации конкурентных преимуществ, реализации инновационного потенциала, удержания позиций устойчивости на заданный период времени, с целью достижения экономического роста.

Исследование сути дефиниций, используемых в современной литературе позволило сделать вывод, что наиболее обоснованной является позиция Судомир М. Г., обеспечит эффективное рыночное хозяйствование экономических субъектов где под «конкурентостийкистю», следует понимать системную готовность и способность предприятий, в том числе и сельскохозяйственных, реализовать сформирован потенциал конкурентоспособности и конкурентоспособности в пространственном и временном измерении и удерживать свою рыночную нишу в долгосрочном периоде хозяйствования, с безпечуючы этим эффективное функционирование экономических субъектов.

Ключевые слова: конкуренция, конкурентоспособность, конкурентоспособность, конкурентостийкисть, предприятие, система, ценность, среда.

Podluzhna O.B., Fedunyak I.O. Competitiveness of enterprises: signs and conditions of emergence. Analyzing the different approaches of scientists to the essence of the concept of "competitiveness", we can conclude that this category is a little research, the essence of which boils down to the ability to secure, retain and expand the niche of an entity in the market under the influence of destabilizing forces; stable market position; dynamic nature; providing the enterprise with the sustainability and ability to withstand the destabilizing effects of the environment.

From the above, it follows that the essence of the interpretation of "competitiveness" needs clarification. In the definition of this category, we consider it necessary to lay down the requirements of such basic principles as essential completeness and systematic nature. We agree with Professor Hudzinsky O.D., who believes that the organizational interaction of competitiveness and competitiveness can contribute to ensuring the competitiveness of socio-economic systems.

We also support the position of Ponomarova M.S., who considers the competitiveness of agricultural enterprises as the key to strategic economic development as the ability of a business entity to act in a market environment, to have the opportunity, desires and advantages to respond quickly in the face of changing socio-economic development, adaptation competitive advantages, the realization of innovative potential, maintaining positions of sustainability for a given period of time, in order to achieve economic growth. The study of the essence of the definitions used in the contemporary literature has led to the conclusion that the most reasonable is the position of Sudomir M.R., which will provide efficient market economy of economic entities where under "competitiveness", one should understand the systemic readiness and ability of enterprises, including and agricultural, to realize the generated potential of competitiveness and competitiveness in spatial and temporal dimension and to maintain its market niche in the long term, all effective functioning of these economic agents.

Keywords: competition, competitiveness, competitiveness, competitiveness, enterprise, system, value, environment.

 

 


:  Анотація (завант.: 0)
Переглянути онлайн:  Анотація
 




Оновлено: 6-07-2020, 14:57